Konferencija o inovativnom preduzetništvu

Konferencija o inovativnom preduzetništvu i novim tehnologijama, održana je danasu Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Prvu konferenciju u 2018. godini čija su tema inovacije i nove tehnologije otvorili su g-din dr Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, g-đa Gordana Danilović Grković, v.d. direktora Naučno tehnološkog parka Beograd, g-din Vladimir Đorđević, generalni direktor Visa za Jugoistočnu Evropu.

Ministar Popović naveo je da su mladi nosioci budućeg ekonomskog razvoja Srbije zasnovanog na inovacijama i novim tehnologijama i istakao važnost ovog skupa.

„Konferencija o inovativnom preduzetništvu i novim tehnologijama je značajna jer mladima pruža mogućnost da dođu do novih saznanja i da njihovo buduće preduzetništvo bude temelj ekonomskog razvoja. Inovacije moraju biti primenljive u konkretnim oblastima od poljoprivede do robotike,“ rekao je ministar i dodao da je Vlada Republike Srbije izdvojila pet puta više sredstava za inovacije nego prethodne godine a da već od ovog meseca počinje sa objavljivanjem konkursa za inovacije.

Kroz tematske panele, primere dobre prakse, radionice i druženje, učesnici su bili u prilici da steknu nova znanja, razmene iskustva i povežu se u budućem poslovanju, a domaćin Konferencije, Naučno-tehnološki park je primer kako se razvija inovativno preduzetništvo u Srbiji, istakla je direktorka ove institucije, Gordana Danilović Grković, navodeći da Naučno tehnološki park Beograd radi već dve godine, a svoj rad je započeo u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, gradom Beogradom i Univerzitetom, uz podršku Vlade Švajcarske.

„Za samo dve godine mi već imamo 60 kompanija i skoro 500 inženjera , što je najveći dokaz potencijala koji ova zemlja ima u inovativnom preduzetništvu i mladim ljudima koji započinju spostveni biznis“, rekla je Danilović Grković.

Dobitnik svetska nagrade za inovaciju Dejan Ilić izneo da samo inovacije mogu da poboljšaju situaciju u kojoj se Srbija nalazi. Te inovacije ne moraju da budu svetske, ali to moraju biti inovativni proizvodi i ideje koje će pomoći našim preduzetnicima koji su već na tržištu, da njima olakšaju posao, da što lakše implementiraju njihove ideje da bi te ideje mogli da plasiraju van Srbije.

Zaključci Konferencije su da je država poslednjih godina prepoznala značaj i potencijal inovativnog preduzetništva i da će u podsticaj uložiti pet puta više novca. Takođe, neophodno je da se stvori klima da ideje koje mladi ljudi imaju prepoznaju domaći privrednici kako bi profit ostao u zemlji, a potrebno je i više hrabrosti, podrška čitavog sistema i reforma sisema obrazovanja.

Organizatori konferencije su nevladine organizacije: Centar Spektar, Jelek i Korak dalje.

KONTAKT

NAUČNO TEHNOLOŠKI PARK BEOGRAD

Veljka Dugoševića 54

11060 Beograd

Srbija

Direktna linija GSP-a: Autobus 66

tel: +381 11 3370 951

email: office@ntpark.rs